Jak gotować w podróży?

Podróżowanie niezależnie od tego, czy wybieramy się w daleką, czy bliską eskapadę powinno przede wszystkim sprawiać nam przyjemność. Niezależnie od tego, czy wybierzemy samochód, pociąg czy też rower, przyjemność nie powinna dotyczyć wyłącznie obcowania z naturą, poznawania nowych ludzi czy też oglądania przepięknych widoków. Niezwykle istotne jest również jedzenie, które dostarcza organizmowi nie tylko witaminy i minerały, ale również energię do dalszego działania.

Jeśli chodzi o jednodniowe wycieczki, to w zasadzie wyglądają one podobnie jak każdy dzień tygodnia. W domu zazwyczaj zjadamy śniadanie i zabieramy ze sobą kilka kanapek oraz coś do picia a obiad spożywamy w miejscu, do którego się wybieramy. Natomiast kilkudniowe wycieczki wyglądają zupełnie inaczej, dlatego też musimy zastanowić się w jaki sposób zadbać o to, aby nasz brzuch się zapełnił.

Przygotowywanie pokarmu na ogniu.

Jeśli zamierzamy nocować na kempingu lub w namiocie na górskim szlaku, to zmuszeni jesteśmy do samodzielnego przygotowywania sobie posiłków. W związku z tym musimy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt biwakowy.

Najlepszym przedmiotem, który ułatwi gotowanie, jest przede wszystkim palnik turystyczny. Możemy zdecydować się na gotowanie na gazowym palniku albo na kartuszach wkręcanych lub nabijanych. Wyboru odpowiedniego palnika należy dokonać jeszcze przed wyjazdem z tego względu, iż wybierając np. kartusze i udając się w podróż samolotem, należy je zakupić dopiero w miejscu docelowym, ponieważ nie można przewozić takiego sprzętu w samolocie.

Wybierając się jednak do kraju, w którym nie ma co liczyć na sklepy turystyczne najlepiej zdecydować się na palnik na paliwo ciekłe, gdyż benzyna jest dostępna praktycznie wszędzie.

Jakie garnki?

Najlepiej zabrać ze sobą zestaw menażek, które nie zajmują zbyt dużo miejsca, a do tego niewiele ważą. Oprócz menażek można także zabrać czajniczek lub zaparzaczkę do kawy oraz patelnie (które można jednak bardzo tanio nabyć w kraju docelowym).

Wybór menu.

Najlepiej postawić na gotowe dania, które wystarczy jedynie zalać wodą. Oprócz tego warto zaopatrzyć się również w ryż, makaron oraz jajka, które bardzo szybko się przyrządza.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ