Jajka to źródło białka, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie życia. Mają one również wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Osoba zdrowa może sobie pozwolić na jedzenie takiej ilości jajek, jaką potrzebuje. Jednakże nie każdy powinien je spożywać. Dowiedz się więcej o jajkach w diecie!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/ile-kalorii-ma-jajko/
Jajka
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. To białko wręcz wzorcowe, gdyż zawiera wszystkie aminokwasy, w tym również te niezbędne dla naszego organizmu, których samodzielnie nie jesteśmy w stanie wyprodukować.
Jajko, które przeciętnie ważny około 56 g dostarcza aż 7 g białka! W żółtku jajka kryje się również beta-karoten oraz luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, a także poprawia widzenie.
Jajko to również źródło korzystnego tłuszczu. W jednym jajko znajduje się około 5 g tłuszczu dobrej jakości, a zaledwie 0,1 g tego o złym pochodzeniu. Dodatkowo znajduje się w nim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 oraz omega-6.
Jajko w diecie
Jedno jajko, które przeciętnie waży około 56 g ma 80 kalorii, najwięcej w żółtku – 60 kcal, a zaledwie 20 kcal w białku. Jedzenie jajek nie powoduje podwyższenia złego poziomu cholesterolu, wręcz przeciwnie, działa korzystnie na dobry cholesterol HDL i niweluje zły LDL.
Jajka w diecie najlepiej jeść w postaci gotowanej lub smażonej na miękko, czy sadzone lub jako rzadka jajecznica. Podczas długiej obróbki jajka tracą większość swoich witamin oraz minerałów. Dodatkowo po ponad 10 minutach gotowania nie tylko wartość odżywcza białka zmniejsza się o prawie połowę, ale również powoduje to, że jajko staje się ciężkostrawne. Jajek lepiej nie jeść również na kolację, gdyż możemy w nocy czuć ciężar na żołądku.
Najzdrowsze jajka to te, które pochodzą z upraw ekologicznych lub od najstarszej polskiej rasy kur zielononóżek.
Przeczytaj też: http://www.turystykawsieci.pl/przykre-gazy-jak-sie-ich-pozbyc/